Het is alweer een tijdje geleden

Dat ik een toffe workshop gaf op een basisschool in Hattem. Het zat namelijk zo: juf Truus ging met pensioen, en het leek de klasse-ouders leuk om met alle leerlingen iets te schilderen. En zo geschiedde.

Eerst ging ik natuurlijk in overleg met de ouders: want wat voor kunstwerk zou juf Truus leuk vinden? Juf Truus bleek te houden van Engeland, dus met een aantal plaatjes van haar geliefde Zuid-Engelse landschap ging ik aan de slag. Ik tekende het landschap op allemaal verschillende vierkante plaatjes. En dat zag er ongeveer zo uit:

workshop gezamenlijk schilderij

De voorbereidingen

Aan het begin van de workshop kreeg ieder kind een plaatje. De uitdaging voor de kinderen was toen in eerste instantie om het landschap in elkaar te puzzelen. Dit was een GROTE uitdaging, aangezien ze ook nog helemaal niet wisten om wat voor tekening het ging. Maar met samenwerking kom je een heel eind. En hoewel het een bloedhete dag was, heb ik nog nooit kinderen zo fanatiek zien puzzelen.

Toen ze eenmaal de hele afbeelding in elkaar hadden gepuzzeld, gingen ze schilderen. En om het wat persoonlijker te maken voor juf Truus zette ieder kind op de achterkant nog een zelfbedachte boodschap of wens. En als laatste opdracht kwam er nog een kleine uitdaging: ze moesten het schilderij zelf weer in elkaar puzzelen. Dit bleek nog lastig, want je hebt er altijd een paar tussen die vergeten waar ‘hun stukje ook alweer zat’.

Maar het resultaat mocht er wezen: de kinderen én juf Truus hadden een superochtend die ze niet snel zullen vergeten. Ze hebben leren samenwerken (de kinderen dan hè) en juf Truus heeft een uniek afscheidscadeau van háár klas. Ook de reacties van de ouders waren uiterst positief: “Superleuke werkvorm!” “Wat een origineel idee en wat een leuk resultaat!”

Deze workshop had ik speciaal ontwikkeld voor deze basisschool. Maar het concept bleek zo leuk dat ik dit verder wil gaan aanbieden op scholen en bedrijven. Dus: mocht je geïnteresseerd zijn in deze workshop, neem dan contact met me op voor meer informatie!

p.s. De mensen die mijn blogartikel ‘Hoe maak je de beste afbeeldingen voor je creatieve werk’ hebben gelezen, die weten natuurlijk dat deze afbeeldingen niet goed zijn ;-) Nu is het voor een verslag van een evenement / workshop wat anders dan voor een portfolio. En ik kan tijdens een workshop niet rondlopen met een dure camera. Er zijn wel foto’s gemaakt met een goede camera, maar daar moet ik helaas nog even op wachten!

 

workshop gezamenlijk schilderij

Aan het puzzelen

workshop gezamenlijk schilderij

Dit jongetje vond dat hij een ‘saai stukje wolk’ had. Volgens mij schuilt er een van Gogh in hem ;-)

workshop gezamenlijk schilderij

Aan het schilderen

workshop gezamenlijk schilderij

Persoonlijke boodschap op de achterkant:
Beste Juf Truus. Ik vind het erg stom dat u weggaat. U bent de beste juf van de wereld!”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *